Kort om Flerohopp

Flerohopp är en före detta järn- och glasbruksort som grundades under tidigt 1700-tal och anses vara en av Nybro kommuns första industrier. Tre män vid namn Georg Fleetwood, Gustaf Rothlib och Caspar Hoppenstedt var intresserade av att anlägga ett järnbruk på platsen då det samlats in uppgifter om riklig järnförekomst i området. Namnet Flerohopp konstruerades genom att grundarna slog ihop de första bokstäverna i sina efternamn och på så vis döptes orten som uppkom här till Fle-ro-hopp.

bild på byggnaden Arken från 1926

Järnbruksepoken

Järnbruket i Flerohopp uppfördes år 1725 och varade till och med år 1880. Bruket utvann sjö- och myrmalm och tillverkade till största del tackjärn. Från tidigt 1800-tal förekom även svartsmide så som hästskor, släggor, bultar och spikar.
bild på degelkrossen som finns kvar som monument

Glasbruksepoken

Flerohopps glasbruk byggdes år 1891 och produktionen startade under våren 1892. Här tillverkades genom åren belysningsglas, lampglas, oljehus, kupor, sprängglas och pressglas. Även flaskor, glödlampskolvar en del hushållsglas tillverkades under den senare delen av epoken. Glasbruket lades ner 1960 och år 1980 revs alla kvarvarande byggnader utom en.
idrottsparken-2023

Nutida historia

Under 1900-talet var Flerohopp ett blomstrande samhälle. Utöver Glasbruksverksamhet fanns här även träindustri och finsnickeri, affär och livs, café, telegraf, skola, lekplats samt ett rikt föreningsliv med både sport och kultur.

Samhället har idag cirka 200 invånare på en yta av 51 hektar. Här finns en förskola och grundskola som byggdes år 1952, vandringsleder så som Flerohoppsleden och delar av Dackeleden , badplats med bryggor samt föreningsliv. De äldsta, ännu aktiva föreningarna är Folkets Park och Hus i Flerohopp som grundades år 1922 samt Flerohopp Gymnastik och Idrottsförening, FGoIF, som grundades år 1927. I det natursköna området går det att finna byggnader från järnbruksepoken som fått namn efter sitt läge och ändamål. Bland annat Arken, Rullan och Kvarnekulla Kvarn. Från glasbruksepoken finns endast ett glasbruksmagasin samt en degelkross kvar att beskåda. Den äldsta bevarade byggnaden i Flerohopp tros vara ett gammalt båtsmanstorp längs med Myrmalmsvägen.

Scroll to Top